Mundialito Logo - Μινι Ποδόσφαιρο
Fun Games Παιχνίδια
<

Επί παντός επιστητού

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης για το επερχόμενο πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Τετάρτης από το Δ.Σ του ποδοσφαίρου σάλας. Τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα, που ταλανίζουν τον χώρο μέσα σε κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας. Ωστόσο, αλγεινή εντύπωση άφησε στους παρευρισκόμενους, η απουσία αντιπροσώπων από την Ηλιούπολη, τον Κόσμο Β.Π. και τον Γέρακα.  

Το παρών έδωσαν οι Θοδωρής Ντάρλας, Αποστόλης Μπελτσίδης (Αθήνα 90), Ηλίας Μπέριος, Παναγιώτης Μπαλάφας, Στέφανος Σοϊλεμές (Ηνίοχος), Πέτρος Πετρίδης, Κώστας Σπύρου (Δούκας), Γαβριήλ Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Γκουγκουλίτσας (Εθνικός Αστέρας), Κώστας Ρούπτσος (Πλάτωνας), Θρασύβουλος Μπάγιος (Γ.Σ. Αιακός), Παναγιώτης Κεραμυδάς (Μινώταυρος), Θανάσης Τσακανίκας (Άρης Βύρωνα), Ηλίας Δημητριάδης (Γυπαετοί Περιστερίου), Βασίλας, Μαυραντώνης (Νέο Ικόνιο), Νίκος Αυλωνίτης (Αίας Παλλήνης). Από το Δ.Σ. ήταν εκεί ο γενικός γραμματέας Δρ. Γιάννης Οικονομίδης, το μέλος της επιτροπής σάλας κ. Μιχάλης Βαρδαλάς, ο αρχιδιαιτητής κ. Δημήτρης Γρούτσης, η υπεύθυνης του αγωνιστικού προγράμματος κα. Αγγελική Λιναρδάτου, η υπεύθυνη Εθνικών ομάδων κα. Άννα Καπάσογλου και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σεργκέι Στούλωφ.

Πρώτα το λόγο πήρε ο γ.γ της ΕΠΟ Δρ. Οικονομίδης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τα Εκπαιδευτήρια Δούκα για την φιλοξενία, εξέφρασε την πικρία του για την μικρή προσέλευση στην συνεδρίαση. «Παλεύουμε μόνοι μας», είπε σε μία αποστροφή των λόγων του. Στη συνέχεια τόνισε, πως αν δεν πίστευε στην ανάπτυξη του αθλήματος δεν θα είχε λόγο να ασχοληθεί με αυτό, ενώ αποκάλυψε πως και η ανάμιξη του  στην Επιτροπή Φούτσαλ της UEFA, έγινε με αυτόν τον γνώμονα.

Ο Ηλίας Μπέριος, που μίλησε στην στη συνέχεια εκ μέρους της ΠΕΠΣΣ, ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα για την στήριξη του σε δύσκολες εποχές, όταν η πόρτα της ΕΠΟ ήταν κλειστή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε τόσο σε εσάς όσο και στον Μιχάλη Βαρδαλά, ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα κάνατε και συνεχίζετε να κάνετε». Τέλος με εγκάρδια λόγια μίλησε και για την Αγγελική Λιναρδάτου, την υπεύθυνη του αγωνιστικού προγράμματος, που είναι «η ψυχή του αθλήματος».

Ο αντιπρόσωπος του Εθνικού Αστέρα Γαβριήλ Παπαδόπουλος ήταν λάβρος στις τοποθετήσεις του. Έθιξε το θέμα των επιδοτήσεων και την διαιτησίας ενώ εξέφρασε την ανάγκη να μειωθούν τα έξοδα των σωματείων. Τέλος, ανέφερε ότι κάθε χρόνο οι ομάδες χάνουν από την δύναμη τους και πρέπει να γίνουν αποφασιστικές κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το νέο πρωτάθλημα
Σε ότι αφορά τώρα το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, θα έχουμε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής του. Διατηρείται η κανονική περίοδος ως έχει. Τα πράγματα διαφοροποιούνται στα play -off. Υιοθετείται το σύστημα του μπάσκετ. Θα μετέχουν οι 8 καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος βάσει βαθμολογίας. Στην πρώτη φάση θα έρχονται αντιμέτωπες οι ομάδες με την μορφή 1-8, 2-7, 3-6, 4-5. Ο νικητής θα κρίνεται στις δύο νίκες ενώ τίθεται σε ισχύ και το πλεονέκτημα έδρας. Ομοίως θα γίνεται και στην ημιτελική φάση ενώ ο τελικός θα κρίνεται στις τρεις νίκες.
Το νέο πρωτάθλημα ξεκινάει στις 24 Σεπτεμβρίου ενώ οι υποδομές υπολογίζεται να έχουν ξεκινήσεις μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Μετέωρη φαίνεται προς το παρόν να μένει η Β΄ Κατηγορία

Η τηλεόραση
Αντικείμενο έντονης διαμάχης ήταν το θέμα της τηλεόρασης με τους παράγοντες να προτείνουν την δημιουργία ενός κοινού ταμείου, ώστε να μπορεί να καλυφθεί τηλεοπτικά το νέο πρωτάθλημα. Για να γίνει όμως αυτό, πρότειναν στην ΕΠΟ την μείωση ή και την κατάργηση των παραβόλων προς την ομοσπονδία με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων. Ο πρόεδρος της Αθήνας 90 Θ. Ντάρλας πρότεινε το κανάλι 9, το οποίο είναι διατεθειμένο έναντι αμοιβής (σ.σ. 1500 ευρώ ανά μετάδοση) να αναλάβει την τηλεοπτική κάλυψη του νέου πρωταθλήματος. Όμως, το ποσό αυτό κρίθηκε υπέρογκο από τον γενικό γραμματέα της ΕΠΟ, ο οποίος με την σειρά του τόνισε ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία, όταν η ΕΡΤ παλαιότερα ήταν διατεθειμένη να διαθέσει δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο. Τότε βέβαια το άθλημα ήταν υποδεέστερο με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του καναλιού να μην δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον τις επόμενες χρονιές. Το θέμα της τηλεόρασης είναι κάτι που καίει την οικόγενεια του φούτσαλ γιατί θεωρείται σίγουρο ότι η έλευση ενός χορηγού θα είναι πιο εύκολη, όταν θα έχει εξασφαλιστεί ένα κανάλι. Ισχύει, όμως, και το αντίθετο.
Σίγουρα τα 1500 Ευρώ μπορεί να αποτελούν προσωρινό εμπόδιο για την τηλεοπτική κάλυψη του πρωταθλήματος, όμως θα μπορούσε να βρεθεί μια καλύτερη λύση με άλλον τηλεοπτικό σταθμό.

Η διαιτησία
Το «παρών» στην συγκέντρωση έδωσαν τόσο ο αρχιδιαιτητής κ. Γρούτσης όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Ψυχομάνης. Η εμφάνιση του δεύτερου προσέδωσε μεγαλύτερη επισημότητα στην όλη διαδικασία καθότι φάνηκε ότι η ΚΕΔ είναι πρόθυμη να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων, που αφορούν το ποδόσφαιρο σάλας. Ο κ. Ψυχομάνης τόνισε προς τους παρευρισκόμενους ότι «γνωρίζουμε τον αγώνα, που κάνετε όλοι τα τελευταία χρόνια και συμπαραστεκόμαστε» ενώ άκουσε με προσοχή τα παράπονα (οικονομικά και αγωνιστικά, που άπτονται στο χώρο της διαιτησίας) των ομάδων. Ο πρόεδρος της ΚΕΔ πρότεινε να συγκεντρώνονται μία φορά το μήνα με σκοπό την εξεύρεση λύσεων κάτι το οποίο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό καθώς επίσης και την δημιουργία σχολών διαιτησίας. Τέλος, ο κ. Γρούτσης, αφού ευχαρίστησε τον πρώην διαιτητή και νυν παρατηρητή διαιτησίας Μάκη Γεροντή για την βοήθεια, που του παρείχε φέτος, έκανε λόγο ότι οι ίδιες οι ομάδες πρέπει να προστατεύουν τους διαφορές και αναφέρθηκε στα βήματα προόδου, που έκανε φέτος ο χώρος.

Υποδομές
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ομάδες στα τμήματα υποδομών. Πρότειναν να διατηρούν τουλάχιστον δύο τμήματα υποδομών, από τα τέσσερα υποχρεωτικά, που ίσχυσε φέτος. Η ΕΠΟ από την πλευρά της αρκέστηκε να πει ότι θα το εξετάσει το ζήτημα ενδελεχώς, όμως θεωρείται πολύ πιθανόν ότι τελικά θα πρέπει να μετάσχουν οι ομάδες τουλάχιστον με τρία τμήματα. Σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα των υποδομών υπολογίζεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου με πιθανότερη ημερομηνία στις 15.10.

Εθνική Ομάδα
Όταν έφτασε η συζήτηση στην «γαλανόλευκη» ο Δρ. Οικονομίδης κοινοποίησε στους παρευρισκόμενους τις προθέσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού Σεργκέι Στούλωφ. Σύμφωνα με τον Ρώσο τεχνικό, η Εθνική ανδρών θα απαρτίζεται από 15 με 17 παίκτες, ενώ ανέφερε ότι οι Έλληνες έχουν πολύ καλές προδιαγραφές, χρειάζεται, όμως να δουλέψουν σκληρότερα για να πετύχουν τους στόχους τους. Τέλος, έγινε λόγος και για το πρόγραμμα των φιλικών, όπου θα πάρει μέρος η Εθνική ομάδα. Να αναφερθεί εδώ ότι οι αντίπαλοι μας στα φιλικά επελέγησαν από τον ομοσπονδιακό τεχνικό με βάση τις δυνατότητες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα παίξει με την Αγγλία στις 17-20 Δεκεμβρίου ενώ θα λάβει μέρος και σε 4εθνές τουρνουά, που θα γίνει στην Ρουμανία με την συμμετοχή ακόμα της Τουρκίας και της Ιταλίας.

Ν. Ραπτοδήμος - επιμέλεια Φώτης Μητρόπουλος