Mundialito Logo - Μινι Ποδόσφαιρο
Fun Games Παιχνίδια
<

Απλά οι καλύτεροι

Για ακόμα μία φορά το Καλτσέτο, πιστοποίησε ότι δίκαια θεωρείται η κορυφαία ελληνική ομάδα. Το συγκρότημα του Αποστόλη Μπελτσίδη απόλαυσε εις διπλούν τις δάφνες του νικητή. Πρωτάθλημα και Κύπελλο ίσον νταμπλ. Το να φτάσεις στην κορυφή είναι εύκολο. Η παραμονή εκεί είναι δύσκολη. Μιλήσαμε με παίκτες της Αθήνας 90 και μας είπαν πώς είδαν την φετινή χρονιά. Τέρμα, όμως, τα λόγια. Ο λόγος περνάει στους πρωταγωνιστές.

Δημήτρης Μπισμπίκης (αρχηγός Αθήνας 90)

- Περίμενες να φτάσετε στο φετινό νταμπλ τόσο άνετα;
«Για να είμαι ειλικρινείς, δεν περίμενα να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα τόσο εύκολα».
- Ποιες διαφορές εντοπίζεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό
«Το άθλημα στο εξωτερικό έχει περάσει σε επαγγελματικά πρότυπα. Είναι δύσκολο για εμάς να κάνουμε καλή πορεία στην Ευρώπη, αφού έχει ανοίξει πολύ η ψαλίδα από τα υπόλοιπα κλαμπ».
- Ποιος ήταν ο δυσκολότερος αντίπαλος, που αντιμετωπίσατε φέτος; Ποιον θα ήθελες συμπαίκτη σου την νέα χρονιά;
«Στην κανονική περίοδο μας κόντραρε ο Πλάτωνας. Αντίθετα, στα play off συναντήσαμε περισσότερες δυσκολίες από την Ηλιούπολη. Ο Στέφανος Σοϊλεμές του Ηνίοχου είναι πολύ καλός παίκτης. Προσωπικά, θα τον ήθελα στην Αθήνα 90».
- Φέτος είχατε στην ομάδα και αρκετούς νεαρούς παίκτες. Ποια η γνώμη σου για αυτούς;
«Τα παιδιά είναι από πολύ μικρή ηλικία στην ομάδα. Μαθαίνουν από την αρχή να μπαίνουν στο κλίμα και να συνεργάζονται με τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες».
Ποιος είναι ο MVP της φετινής χρονιάς;
«Χωρίς αμφιβολία ο Ηλίας Μπούσμπουρας είναι για μένα ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος».

Ηλίας Μπούσμπουρας

- Τελικά, ήταν τόσο εύκολο το φετινό πρωτάθλημα;
«Σε καμία περίπτωση δεν ήταν. Όταν είσαι στην κορυφή, όλοι προσπαθούν να σε ρίξουν από εκεί. Οι κόποι και η δουλειά μας ευοδώθηκαν και πιστεύω δίκαια πήραμε τον τίτλο για άλλη μία χρονιά».
- Πώς βλέπεις το επίπεδο του ελληνικού φούτσαλ με το αντίστοιχο στην Ευρώπη;
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά του εδώ πρωταθλήματος με το εξωτερικό. Και μόνο όταν αναφερόμαστε σε επαγγελματικό αθλητισμό, αυτό τα λέει όλα. Ωστόσο, βλέπω ότι σιγά - σιγά γίνονται και εδώ κάποια βήματα και αυτό είναι άκρως ενθαρρυντικό».
Το Σεπτέμβριο ξεκινάτε την ευρωπαϊκή σας περιπέτεια. Κάτα πόσο είναι δύσκολο να πετύχετε μία διάκριση;
«Δεν θα είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να μετάσχουμε στα προκριματικά. Θα πάμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, να πάρουμε και βαθμούς για την ομάδα και από κει και πέρα αν έρθει κάτι καλό, ας έρθει».

Άγγελος Εμμανουηλίδης

- Τι στόχους είχατε θέσει για την φετινή χρονιά;
«Όταν ξεκινήσαμε την προετοιμασία πέρυσι τον Αύγουστο, είχαμε βάλει κάποιους στόχους. Ο πρώτος ήταν η ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας. Δεν είχαμε εκεί την πορεία, που θέλαμε και περιμέναμε. Αντιμετωπίσαμε πολύ καλές ομάδες στην Κροατία, με κορυφαία για μένα την ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν. Οι άλλοι δύο ήταν το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, τους οποίος και πήραμε».
- Γιατί ομάδες από το εξωτερικό βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο από τις ελληνικές;
« Δεν έχει καμία σχέση η εγχώρια κατάσταση με το εξωτερικό. Έχουν κάνει τεράστια άλματα προόδου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, στην Ελλάδα το άθλημα παρουσιάζει μία στασιμότητα. Παραδείγματος χάρη, οι ομάδες από το Αζερμπαϊτζάν πριν 4-5 χρόνια βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τις δικές μας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί μία έκρηξη σε αυτές, το επίπεδο τους έχει ανέβει και αυτό φαίνεται και εντός αγωνιστικού χώρου. Η πολύ δουλειά και η μεθοδικότητα τις έφερε στο σημείο, που βρίσκονται  τώρα. Τις βλέπεις και λες γιατί αυτοί και όχι εμείς».
- Κατά την γνώμη σου, σε τι διαφέρει η Αθήνα 90 από τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος;
«Όλοι οι παίκτες στην ομάδα είμαστε τυχεροί γιατί βρισκόμαστε σε ένα σωματείο, που λειτουργεί σε επαγγελματικά πρότυπα. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι μας βγαίνει κυριολεκτικά το λάδι στην προπόνηση. Δεν γίνεται, όμως, διαφορετικά αν θέλεις μα πετύχεις».

-  Ποιος είναι για σένα ο MVP της ομάδας;
«Δεν υπήρχε ένας MVP στην ομάδα φέτος. Όλοι δώσαμε από κάτι. Άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο. Συνέβαλε όλη η ομάδα σε αυτό. Αλλά για να πούμε ονομαστικά, πολύ καλό πρωτάθλημα έκανε ο Μπεγκάι, ο οποίος βοήθησε πολύ στα play off».

Δημήτρης Αρβανίτης

- Που οφείλεται αυτή η διαρκή άνοδος της Αθήνας 90;
«Ένας από τους λόγους, που είμαστε στην κορυφή τα τελευταία χρόνια είναι ο προπονητής μας. Φροντίζει να μας βελτιώνει μέσα από τις προπονήσεις και αυτή η δουλειά βγαίνει στο παρκέ. Δεν εφησυχάζει ποτέ και αυτό το μεταδίδει και στην ομάδα. Δεν πρέπει να κερδίζουμε απλά αλλά και να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο».
- Τον Νοέμβριο παίξατε στην Κροατία για τα προκριματικά του Champions League. Τι συνέβη εκεί και δεν τα καταφέρατε;
«Στην Κροατία δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολος όμιλος. Κατά το παρελθόν έχουμε παίξει με δυσκολότερους αντιπάλους. Δεν ήταν η προετοιμασία σωστή, αφού είχαμε πολλές ελλείψεις από την αρχή. Θα μπορούσαμε να πηγαίναμε καλύτερα».
- Το φετινό πρωτάθλημα ήταν τόσο εύκολο;
«Δεν πίστευα ότι θα κατακτούσαμε τόσο εύκολα το πρωτάθλημα. Υπάρχουν ομάδες καλές, όπως ο Πλάτωνας. Η διαφορά μας ήταν πλασματική. Δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα. Απλώς οι ομάδες έχασαν το κίνητρο από ένα σημείο και μετά».
- Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
«Το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό και όσοι παίκτες έχουν περάσει από την Αθήνα έχουν να το λένε. Είμαστε μία παρέα. Αυτό περνάει και στους νέους σε ηλικία συμπαίκτες μου. Όταν π.χ. βλέπουν τον Δημήτρη Μπισμπίκη, που είναι χρόνια στον χώρο και μοχθεί στις προπονήσεις, έρχονται σε επαφή με ένα πρότυπο και προσπαθούν και εκείνοι περισσότερο. Από αυτό, η ομάδα βγαίνει πολύ κερδισμένη».

Τάσος Ρεντούμης

- Πολλοί λένε ότι κατακτήσατε εύκολα το φετινό νταμπλ. Συμφωνείς;
«Στον αθλητισμό τίποτα δεν είναι εύκολο. Το ότι πήραμε το νταμπλ με αυτόν τον τρόπο, δεν σημαίνει ότι ήταν κιόλας. Κάναμε πολύ καλή δουλειά και για αυτό το λόγο φτάσαμε και στην κατάκτηση των δύο στόχων».
- Πιστεύεις ότι ο ερασιτεχνισμός, που διέπει το άθλημα, αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του;
«Στο εξωτερικό τα πάντα κινούνται επαγγελματικά. Εδώ το άθλημα είναι ερασιτεχνικό. Ως εκ τούτου, και προπονήσεις χάνονται λόγω της εργασίας και δεν μπορούμε να δουλεύουμε όπως θέλουμε στις προπονήσεις. Δεν ισχύει  μόνο για την Αθήνα 90 αυτό αλλά και για το σύνολο του ελληνικού φούτσαλ».
- Κατά την γνώμη σου, τι πρέπει να γίνει;
 «Η παρουσία χορηγών είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Να γίνουμε ημιεπαγγελματίες. Θα ξεκινάμε από διαφορετική βάση».
- Ποιον αντίπαλο ξεχώρισε φέτος;
«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον αντίπαλο. Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι οι προπονήσεις μας είναι δυνατότερες από κάποιους αγώνες».
- Υπάρχει μυστικό για την επιτυχία σας;
«Το μυστικό της επιτυχίας; Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αλλά μόνο αυτό, που σου είπα νωρίτερα. Η πολύ σκληρή δουλειά και το οικογενειακό κλίμα στην ομάδα».

Αντρέας Περδίκης
- Περίμενες τα φετινά σας κατορθώματα δεδομένου, ότι υπήρχαν πολλά νέα πρόσωπα στην ομάδα;
«Αυτό λειτούργησε ανασταλτικά σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια στην Ευρώπη. Στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο, βρήκαμε γρήγορα την χημεία μας και φτάσαμε στην επίτευξη του στόχου, που δεν ήταν άλλος από το νταμπλ».
- Ήταν δύσκολο το φετινό πρωτάθλημα;
«Για να είμαι ειλικρινείς, δεν περίμενα να πάρουμε τέτοια διαφορά στα play off. Αλλά γενικότερα ήταν δύσκολο πρωτάθλημα. Παρουσιαστήκαμε σοβαροί, όταν ξεκίνησαν οι αγώνες της εξάδας και δίκαια πήραμε τον τίτλο».
- Υπάρχουν πολλοί νέοι σε ηλικία παίκτες. Πόσο δύσκολο είναι να συνεργάζεσαι εντός γηπέδου με ένα 16χρονο;
«Οι παλιότεροι στην ομάδα έχουν βοηθήσει πολύ τους μικρούς σε ηλικία παίκτες. Το κλειδί είναι να καταλάβεις την ψυχολογία τους. Όλοι έχουμε περάσει από αυτήν την ηλικία και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι. Από κει και πέρα, είμαστε μία παρέα και ό,τι πρόβλημα τυχόν υπάρξει, λύνεται εν τη γενέσει του».
- Ποιο ήταν το highlight της σεζόν;
«Το highlight της χρονιάς για μένα ήταν η νίκη μέσα στο Ολύμπιο επί του Πλάτωνα. Ήταν δύσκολο παιχνίδι από βαθμολογικής πλευράς συν το άγχος, που υπήρχε. Πιστεύω ότι εκεί κρίθηκε και το πρωτάθλημα υπέρ μας».

Ορέστης Ηλιάδης

- Πώς είναι το συναίσθημα να βρίσκεσαι στην κορυφή;
«Ήταν μία κοπιαστική χρονιά για όλη την ομάδα. Απέδωσε η δουλειά, που γίνεται στις προπονήσεις και φτάσαμε στο τέλος, όντες νταμπλούχοι Ελλάδας. Είναι υπέροχο το συναίσθημα του να νιώθεις ότι είσαι ο καλύτερος σε αυτό, που κάνεις».
- Έχοντας πάρει μέρος σε ευρωπαϊκούς αγώνες, υπάρχουν διαφορές με το ελληνικό πρωτάθλημα;
«Σίγουρα υπάρχει διαφορά επιπέδου στο άθλημα σε σύγκριση με το εξωτερικό. Εμείς ως παίκτες ακούμε και μαθαίνουμε διάφορα αλλά το θέμα είναι να γίνει κάτι επιτέλους προς την σωστή κατεύθυνση».
-  Είχατε πολλούς τραυματισμούς φέτος αλλά δεν φάνηκε να επηρεάζεται η αποδόση σας.
«Όντως, αντιμετωπίσαμε πολλούς τραυματισμούς φέτος αλλά είχαμε το βάθος πάγκου για να αντεπεξέλθουμε σε αυτούς. Εκεί εντοπίζεται και η ειδοποιός διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες».
- Για του χρόνου, τι να περιμένουμε από το Καλτσέτο;
«Οι στόχοι κάθε χρόνο είναι οι ίδιοι. Πρωτάθλημα, Κύπελλο στην Ελλάδα και καλή πορεία στην Ευρώπη. Ειδικά το τελευταίο είναι επιτακτικό, καθώς πέρα από το γόητρο, θέλουμε να μαζέψουμε βαθμούς ως ομάδα».

Αλέξανδρος Τράντας

Πώς ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο σάλας;
«Το ερέθισμα να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο σάλας, το πήρα από τον αδερφό μου, ο οποίος έπαιζε στην ομάδα παλιότερα. Είμαι πολύ τυχερός, που βρίσκομαι στην Αθήνα 90 καθώς έχω συμπαίκτες τους καλύτερους στο χώρο και τον κορυφαίο προπονητή»
- Δικαίωση των κόπων και τώρα διακοπές.
«Ναι, νομίζω ότι το έχουμε πλέον ανάγκη. Είμαι πολύ χαρούμενος, που κάναμε το νταμπλ και τελείωσε μία κοπιαστική χρονιά με αυτόν τον τρόπο».

Αντώνης Μεγρέμης

- Όταν ξεκίνησε η σεζόν, περίμενες ότι θα ερχόταν η στιγμή, που θα αγωνιζόσουν με τους πρωταθλητές;
«Ήταν μία μεγάλη έκπληξη για μένα, που βρέθηκα να παίζω στην πρώτη ομάδα. Δεν το περίμενα για να σου πω την αλήθεια. Το ότι βρίσκομαι δίπλα στους κορυφαίους, αποτελεί τιμή για μένα. Αποκόμισα πολλές εμπειρίες από το φετινό πρωτάθλημα».
- Είστε οι κορυφαίοι στην Ελλάδα. Πώς νιώθεις ως μέλος αυτής της ομάδας;
«Το ότι πήραμε το νταμπλ, είναι κάτι υπέροχο. Μπορεί να μην έχω παίξει σε πολλά παιχνίδια φέτος, αλλά βρισκόμενος μέσα στην ομάδα όλη την χρονιά, ξέρω πόσο έχουμε κουραστεί όλοι φέτος για να τα καταφέρουμε στο τέλος».

Ν. Ραπτοδήμος - επιμέλεια Φώτης Μητρόπουλος