5x5 - Mini Football
Γήπεδα στην Ελλάδα Ακαδημίες Τουρνουά Πρωταθλήματα Ομάδες Επικοινωνία links για το ποδόσφαιρο Forum συζητήσεων για τη μπάλα Παιχνίδια
Σχεδιασμός και Φιλοξενία site
 
5x5
Νέα για το mini football


Άνοιξε Πέτρα να σε δώ

Ι. ΠΕΤΡΑ by night

PETRA: (Εκεί όπου γυρίστηκε το Indiana Jones and the last crusade ) Η πρώτη μου επαφή με την WADI MUSA (την κοιλάδα του Μωϋσή), έγινε με την Πανσέληνο του Ιουλίου και αποτελεί μια ανάμνηση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό αλλά κυρίως στην καρδιά μου. Ξεκινήσαμε για ένα φεστιβάλ Βεδουίνων που γινόταν στην περιοχή το οποίο είχε σαν στόχο να κάνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό -αν και τουρίστες άλλοι δεν υπήρχαν- τον πολιτισμό, τις τέχνες και τη ζωή των Βεδουίνων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε από καμηλοδρομίες και κοκορομαχίες, μέχρι ανάγνωση ποίησης, διαγωνισμούς χειροτεχνίας και μουσικοχορευτικά δρώμενα. Παρκάραμε το αυτοκίνητο λίγα μέτρα μετά το τέλος του χωματόδρομου και κατευθυνθήκαμε με μόνο οδηγό τις μουσικές και το φεγγάρι, μέσα σε ένα χώρο που έμοιαζε περιφραγμένος με τεράστια κόκκινα και φωτισμένα βράχια. Το θέαμα ήταν ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ. Ήμασταν οι μόνοι 12 μη Βεδουίνοι ανάμεσα σε εκατοντάδες άντρες, οι οποίοι περιεργαζόντουσαν την κάθε μας κίνηση. Μέσα σε λίγα λεπτά μας είχαν προσκαλέσει για τσάι σε τρεις διαφορετικές σκηνές και οι γνωριμίες μας πολλαπλασιάζονταν με γεωμετρική πρόοδο.

Κοίταγα τριγύρω μου και δεν το πίστευα. Ήμουν στην Ιορδανία, μια Ελληνίδα που δεν μιλάει -ή τουλάχιστον δεν μίλαγε τότε- Αραβικά, σε ένα φεστιβάλ Βεδουίνων, ακούγοντας θεϊκά γαλήνιες μελωδίες και παρατηρώντας τις φιγούρες τους να χορεύουν πάνω στα φωτισμένα κόκκινα βράχια.. Ήταν απίστευτα, ένιωθα σαν να βρίσκομαι μέσα σε ταινία. Το συγκλονιστικότερο ήταν οι παραδοσιακοί αλαλαγμοί που κάθε τόσο ξεκίναγε ένας και σιγά σιγά τον ακολουθούσαν όλοι!

Πόση ευτυχία μπορεί να είναι κρυμμένη σε ένα λευκό πλαστικό ποτηράκι με τσάι?

Για κακή μας τύχη όμως, λίγες ώρες μετά, όταν όλοι είχαν γίνει ντέφι απ'το ποτό, έγινε κάτι που με τρόμαξε τόσο ώστε να ετοιμάζομαι να στείλω στην Πατρίδα αποχαιρετιστήριο sms ! Ξαφνικά εκεί που είχαμε χαλαρώσει και απολαμβάναμε τον έναστρο ουρανό και τα ρυθμικά τους μουσικά όργανα, δύο «αντίπαλες» φυλές άρχισαν να λογομαχούν και λίγα λεπτά αργότερα, να παίρνουν τους μεγάλους ξύλινους πασσάλους που κρατούσαν όρθιες τις σκηνές και να κονταροχτυπιούνται λίγα μέτρα μακριά μας. Σίγουρα όταν δεν μιλάς τη γλώσσα και βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο επιβλητικό περιβάλλον, μπορεί να φοβηθείς λίγο παραπάνω απ'το κανονικό, αλλά πιστέψτε με δεν είμαι από τους λιπόψυχους ανθρώπους και αν πανικοβλήθηκα δεν ήταν αδικαιολόγητο.Σκεφτείτε ότι είχα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της βραδιάς με Ιορδανούς της πόλης, οι οποίοι μου έλεγαν ιστορίες για τους Βεδουίνους και τα απότομα ξεσπάσματά τους. Ευτυχώς, η «σύρραξη» έληξε με την παρέμβαση των αρχηγών τους που απομάκρυναν τους πυρήνες της παρεξήγησης και έτσι φύγαμε και εμείς σώοι και αβλαβείς. Ανεξάρτητα από αυτό το συμβάν, η βραδιά ήταν μαγική και ποτέ, ούτε στα πιο τρελά όνειρα μου δεν φανταζόμουν ότι θα ζούσα κάτι τέτοιο.

Αν έχετε την ευκαιρία, παραβρεθείτε σε αυτό το φεστιβάλ, μιας και είναι κάτι που θα σας μείνει αξέχαστο. Καλού κακού όμως, να έχετε πάντοτε κάποιον ντόπιο μαζί σας, γιατί το να μην γνωρίζεις τα έθιμά τους και τη γλώσσα τους μπορεί να σε μπλέξει σε περιπέτειες που είναι καλύτερο να μην τις ζήσετε.

Ασφαλέστερη είναι μια βόλτα στο κέντρο της πρωτεύουσας (Αμμάν), στο οποίο θα περιπλανηθούμε την επόμενη εβδομάδα. >>>

Αμμάν Αμμάν και τρισαλίμονο μας!!!!


 

Καταχώρηση στον Κατάλογο του Mundialito.gr