5x5 - Mini Football
Γήπεδα στην Ελλάδα Ακαδημίες Τουρνουά Πρωταθλήματα Ομάδες Επικοινωνία links για το ποδόσφαιρο Forum συζητήσεων για τη μπάλα Παιχνίδια
Σχεδιασμός και Φιλοξενία site
 
5x5
Νέα για το mini football


Αμμάν Αμμάν και τρισαλίμονο μας!!!!

ΑΜΜΑΝ: Πρωτεύουσα και τόπος προσγείωσης. Απλωμένη πάνω σε 19 λόφους, η πόλη είναι ένα πολυσύχναστο εμπορικό και διοικητικό κέντρο με πολλά και καλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, εκθέσεις τέχνης και μουσεία. Επισκέφτηκα το μουσείο Μοντέρνας τέχνης, περισσότερο από περιέργεια για το τι θεωρείται μοντέρνα τέχνη στην Μέση Ανατολή, και ομολογουμένως εντυπωσιάστηκα. Τελικά είναι αλήθεια ότι η τέχνη δεν έχει κανένα τοπικιστικό, εθνικό ή πολιτισμικό περιορισμό.

Η έκθεση περιελάμβανε πολλά και διαφορετικά έργα από καλλιτέχνες κυρίως της μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου. Αξίζει να δείτε τον πολύχρωμο κόσμο μέσα από τα μάτια ενός Παλαιστινίου και την υπεροψία ενός Ισραηλινού απλωμένη σε ένα μονόχρωμο καμβά. Τα συναισθήματα αυτών των ανθρώπων που από τη μία ή την άλλη πλευρά έμαθαν να ζουν με τον πόλεμο, τόσο έντονα διατυπωμένα με χρώματα και σχήματα που πραγματικά σε πιάνει δέος. Αυτό που επίσης συνειδητοποιείς είναι πόσο η θρησκεία είναι μέρος ακόμα και της τέχνης τους, χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιούν βαρύγδουπα σύμβολα, αλλά ανεπαίσθητες αναφορές που σε παραπέμπουν σε αυτά.

Σε αντιπαράθεση με την μοντέρνα τέχνη έρχονται τα ιστορικά μνημεία του κέντρου. Το Αμμάν στέφεται από την Ακρόπολη ( Cioutadel ), στην οποία βρίσκονται μεταξύ άλλων, τα ερείπια του ναού του Ηρακλή. Στην πλαγιά του λόφου που βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη είναι το αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο χωρητικότητας περίπου 6.500 θεατών.

Εκεί είχα και την πρώτη μου συνομιλία με Άραβα. Ήταν ένας πολύ ευγενικός ξεναγός, που με πλησίασε δοκιμάζοντας να μου μιλήσει σε διάφορες γλώσσες, αλλά εγώ δεν μπορούσα να βγάλω τα μάτια μου από το παραδοσιακό τουρμπάνι που δέσποζε στο κεφάλι του ( Ghutra ) . Όταν του είπα ότι είμαι Ελληνίδα, η απάντησή του ήταν σε ΑΠΤΑΙΣΤΑ Ελληνικά «Αχ ωραία μου Ελληνίδα, η χώρα μου σε καλωσορίζει γιατί έρχεσαι με καθαρή καρδιά και καλές προθέσεις!!!» Ένας άνθρωπος που καλωσορίζει με αυτόν τον τρόπο θα μου έκανε εντύπωση έτσι και αλλιώς, πόσο μάλλον κάποιος που μιλάει και τη γλώσσα μου σε μια Αραβική χώρα, έτσι αποφάσισα να τον προσκαλέσω να πιούμε ένα τσάι. Δέχτηκε ευχαρίστως χωρίς ούτε λεπτό να σκεφτεί ότι θα έχανε μέρος του μεροκάματου αλλά υπό τον όρο ότι θα κέρναγε εκείνος! Μας πήγε σε ένα γραφικό καφενείο χωμένο μέσα σε ένα σοκάκι της παλιάς πόλης και παρήγγειλε τσάι με μέντα για όλους μας και άρχισε να μας διηγείται την ιστορία του. Ο Ali λοιπόν ήταν ένας ξερακιανός ηλιοκαμένος 65αρης Ιορδανός, ο οποίος είχε ταξιδέψει δουλεύοντας όλο τον κόσμο (εξού και γλωσσομαθής). Είχε σπουδάσει ιστορία στην Αλεξάνδρεια και ένα φεγγάρι είχε δουλέψει και σαν καθηγητής. Ως δουλειά της ζωής του όμως θεωρούσε τα καράβια στα οποία δούλεψε για ένα φεγγάρι υπό Έλληνα καπετάνιο και έμαθε τη γλώσσα μας. Του έλειπε όμως η πατρίδα του και έτσι επέστρεψε στο Αμμάν αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλες τις γνώσεις που τα ταξίδια του, του πρόσφεραν. Συζητήσαμε για πολιτική, για τον τουρισμό του Αμμάν και το πώς καθημερινά βλέπει τη χώρα του να αλλάζει.

Η γνωριμία με τέτοιους ανθρώπους κάνει για μένα ένα ταξίδι να αποκτά μεγάλη αξία. Εμπειρία είναι και το να κυκλοφορήσεις στα στενάκια και στις αγορές της παλιάς πόλης, να ανακατευτείς με τους ανθρώπους, να τους ακούσεις να σου διηγούνται όλων των ειδών τις ιστορίες (μιας και οι περισσότεροι μιλούν Αγγλικά), να φας τα φαγητά τους, να μυρίσεις τα λιβάνια και τα αρώματά τους και να μεταφερθείς για λίγο στο παρελθόν.

Σε αφθονία βρίσκει κανείς στις αγορές, διάφορα είδη λαϊκής τέχνης, από φίλντισι, φυσητό γυαλί, μεταξωτά μπροκάρ, μπρούτζινα, ασημικά κ.ά. Αξίζει το κόπο να ζητήσετε να σας γράψουν το όνομα σας στα αραβικά με άμμο μέσα σε μπουκάλι!!!!

Η μέρα του μεγάλου RAVE party στο κέντρο της ερήμου πλησιάζει, το ραντεβού μας για αναχώρηση, την επόμενη εβδομάδα στο γνωστό μας μέρος. >>>

Ένα πάρτυ στο κέντρο της ερήμου

 

Καταχώρηση στον Κατάλογο του Mundialito.gr