5x5 - Mini Football
Γήπεδα στην Ελλάδα Ακαδημίες Τουρνουά Πρωταθλήματα Ομάδες Επικοινωνία links για το ποδόσφαιρο Forum συζητήσεων για τη μπάλα Παιχνίδια
Σχεδιασμός και Φιλοξενία site
 
5x5
Νέα για το mini footballΓέρασα... και μυαλό δεν έβαλα !!!

JERASH: Γνωστή ως Πομπηία της Ανατολής είναι η Ελληνορωμαϊκή πόλη Τζεράς (Γέρασα στην αρχαιότητα). Πρόκειται για την καλύτερα διατηρημένη πόλη, μιας συνομοσπονδίας δέκα Ρωμαϊκών πόλεων, του 1ου αιώνα π.Χ. -της Δεκάπολης.

Περπατάς ανάμεσα σε τεράστιους κίονες που σαν από θαύμα παραμένουν όρθιοι, και σε μονοπάτια που νιώθεις φαντάσματα αρχαίων αμαξών να απειλούν να σε πατήσουν. Περάσαμε δύο μέρες στους δρόμους -οι οποίοι πρέπει να πω ότι ακόμα και στα χωριά ήταν πολύ καλύτεροι από τους Ελληνικούς- προσπαθώντας να ακολουθήσουμε μια διαδρομή που θα κάλυπτε όση περισσότερη ιστορία γινόταν. Πρώτη στάση, η Γέρασα. Όταν φτάσαμε, ο ήλιος ήταν ήδη ψηλά και οι σκιές τρεμόπαιζαν ανάμεσα σε κίονες που στέκονταν επιβλητικοί και αγέρωχοι.

Όλη η πόλη τα ερείπια της οποίας εκτείνονταν σε μία έκταση πολλών χιλιομέτρων, ήταν πολύ εντυπωσιακή. Περισσότερο όμως αυτό που χάζευα ήταν οι κίονες. Η αρχιτεκτονική τους είναι τέτοια ώστε να παραμένουν ακόμα όρθιοι μετά από λεηλασίες, φωτιές και σεισμούς πολλών εκατοντάδων χρόνων. Η βάση τους είναι σκαμμένη κυκλικά, έτσι ώστε να μεσολαβεί μεταξύ αυτής και του κυρίως κίονα ένα λεπτό στρώμα άμμου. Έτσι μπορείς να βάλεις το δάχτυλό σου στο κενό και να νιώσεις όλο το βάρος του κίονα να κινείται πάνω από το δάκτυλο σου!

Αν είστε λάτρης των αρχαιοτήτων, τα κάστρα των κατακτητών Karak & Shobak , όπως και τα κάστρα της ερήμου (ιδιαίτερα το Qusair Amra), παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Περιηγείσαι σε μέρη όπου τα καραβάνια κάνανε στάσεις και παζαρέματα. Στο Qusair Amra συγκεκριμένα, μένανε οι καλλιτέχνες της εποχής, όπου επειδή απαγορευόταν να ζωγραφίζουν παρά μόνο συγκεκριμένα θέματα, εκεί είχαν την ελευθερία, να αφήνουν ελεύθερη την καλλιτεχνική τους φύση.

Έτσι μπορεί κανείς να δει υπέροχες τοιχογραφίες, που παραδόξως, παρά την υγρασία, έχουν διατηρηθεί σε σχεδόν άριστη κατάσταση. Το καλύτερό μου όμως ήταν όταν επισκεφτήκαμε το αρχηγείο του Λόρενς της Αραβίας, μιας και έχεις τη δυνατότητα να δεις που έτρωγε, που κατάστρωνε τα σχέδια για τις επιθέσεις του και να μπεις ακόμα και στην κρεβατοκάμαρά του!

Εντυπωσιακό είναι ότι όλα είναι χτισμένα από ηφαιστειακή πέτρα και παρά το πέρασμα του χρόνου ελάχιστο μέρος του κάστρου είναι γκρεμισμένο. Περπατήστε λοιπόν στα χνάρια του Λόρενς και προσπαθήστε να ανοίξετε την πέτρινη μασίφ πόρτα των 2 τόνων!!!

Ξεκουραστείτε και θα τα πούμε σε μια εβδομάδα, όταν το «καραβάνι» μας θα κάνει την μεγαλειώδη είσοδό του σε ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της ερήμου-την μυστηριακή πόλη της ΠΕΤΡΑΣ. >>>


Καταχώρηση στον Κατάλογο του Mundialito.gr